Skip to the main content

Review article

Značaj bolesti koje se prenose hranom

Gutić Sandra ; Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Zagreb


Full text: croatian pdf 253 Kb

page 361-367

downloads: 2.056

cite

Full text: english pdf 268 Kb

page 378-384

downloads: 2.112

cite


Abstract

Očuvanje sigurnosti hrane unutar prehrambenog lanca kao i dostupnost hrane na svjetskoj razini jedno je od najvažnijih pitanja danas u
pogledu javnog zdravstva i svjetske ekonomije. Procesom globalizacije koji uključuje stavljanje hrane na svjetsko tržište, omogućeno je da
u isto vrijeme, ista higijenski neispravna hrana bude uzrokom oboljenja većeg broja ljudi u različitim državama svijeta. U radu su prikazani
podaci o najznačajnijim bakterijskim uzročnicima alimentarnih infekcija i intoksikacija i njihova pojavnost te uloga Svjetske zdravstvene
organizacije i sustava obavještavanja u slučaju pojave higijenski neispravne hrane na tržištu

Keywords

sigurnost hrane; bolesti koje se prenose hranom

Hrčak ID:

149290

URI

https://hrcak.srce.hr/149290

Publication date:

1.6.2015.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 5.401 *