Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije

izv. prof. Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Marija Večkovec ; Braće Radića 6, 10 432 Bregana, Hrvatska
Daniel Špoljarić ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Maja Popović ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
doc. Gordan Mršić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Ilica 335, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srčec ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Mislava Demerca 1, Križevci, Hrvatska
Katarina Špiranec, dr. med. vet ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Damir Mihelić ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.100 Kb

str. 40-53

preuzimanja: 533

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 102 Kb

str. 71-74

preuzimanja: 255

citiraj


Sažetak

U svinjogojskoj proizvodnji, veliki i tvrdokorni problem predstavljaju gubici među sisajućom, a napose odbijenom prasadi, uzrokovani infekcijama najčešće F4ac+ i/ili F18ac+ enterotoksigenim sojevima bakterije Escherichia coli (ETEC). U istraživanjima u okviru projekta 053-0532265-2255 utrđen je zadovoljavajući imunoprofilaktički učinak pokusnih oralnih F4ac+ i/ili F18ac+ ne-ETEC cjepiva protiv kolidijareje i kolinterotoksemije odbijenika. Međutim, u m. longissimus dorsi svinja koje su peroralno cjepljene s dvovaljanim cjepivom (sadrži dva soja bakterije E. coli /F4ac+ ne ETEC soj 2407 i F18ac+ ne ETEC soj 2143) kemijskom analizom je utvrđena statistički neznačajna promjena u odnosu na kemijski sastav m. longissimus dorsi porijeklom od necjepljenih svinja.

Ključne riječi

svinja, pokusno ne-ETEC cjepivo, kvaliteta mesa, m. longissimus dorsi

Hrčak ID:

118056

URI

https://hrcak.srce.hr/118056

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.413 *