Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia

izv. prof. Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Marija Večkovec ; Braće Radića 6, 10 432 Bregana, Hrvatska
Daniel Špoljarić ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Maja Popović ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
doc. Gordan Mršić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Ilica 335, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srčec ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Mislava Demerca 1, Križevci, Hrvatska
Katarina Špiranec, dr. med. vet ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Damir Mihelić ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.100 Kb

str. 40-53

preuzimanja: 546

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 102 Kb

str. 71-74

preuzimanja: 259

citiraj


Sažetak

In intensive pig production, large and stubborn problems are losses among suckling, especially in weaned piglets caused by infection of enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC), usually F4ac+ and / or F18ac+ strains. The research within the project 053-0532265-2255 was established satisfactory imunoprophylactic effect of experimental oral F4ac+ and / or F18ac+ non-ETEC vaccine against colidiarrhoea and olienterotoxemia in weaned piglets. However, in the m. longissimus dorsi orally vaccinated pigs with a bivalent vaccine (containing two strains of E. coli / F4ac + no ETEC strain 2407 and not F18ac + ETEC strain 2143) chemical analysis showed statistically insignificant changes in relation to the chemical composition of m. longissimus dorsi nonvaccinated pigs.

Ključne riječi

pigs, experimental non-ETEC vaccine, meat quality, m. longissimus dorsi

Hrčak ID:

118056

URI

https://hrcak.srce.hr/118056

Podaci na drugim jezicima: hrvatski njemački talijanski

Posjeta: 1.490 *