Ostalo
Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj
prof. Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
Magdalena Zrakić, mag. ing. agr.
orcid.org/0000-0002-0577-1109
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25,
doc. Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja svinjskog mesa u mnogim je državama značajan dio njihove ukupne proizvodnje i potrošnje prehrambenih proizvoda. Potražnju za svinjskim mesom određuje porast stanovništva i njihovih dohodaka, a proizvodnju još i cijena stočne hrane, prvenstveno kukuruza. Najviše se svinjskog mesa proizvodi u Aziji (57,4%), zatim Europi (23,6%) te Sjevernoj i Južnoj Americi (17,4%). Najznačajniji svjetski proizvođači svinjskog mesa su Kina (51%), Sjedinjene američke države (SAD) (9%) i Njemačka (4%).
U razdoblju od 2000. do 2012. godine broj svinja u Hrvatskoj uz godišnje oscilacije se stalno smanjuje te se takav trend očekuje i sve do 2016. godine. Isto se dešava i sa stupnjem samodostatnosti koji bi u 2016. godini trebao biti nešto iznad 50%. Nedostatak domaće proizvodnje namirio bi se uvozom svinja za klanje, uvozom svinjskog mesa i prerađevina i to najvećim dijelom iz ostalih zemalja Europske unije. Na nedovoljnu proizvodnju svinjskog mesa značajan je utjecaj niske konkurentnosti domaće proizvodnje zbog relativno malog broja svinja po proizvođaču, neodgovarajuće tehnologije te visoke cijene kukuruza na svjetskom tržištu. Značajniji iskorak za veliki dio proizvodno manjih proizvođača je promjena pasminskog sastava te proizvodnja proizvoda više dodane vrijednosti kao što su kulen, šunka, pršut i slično.
Ključne riječi
svinjsko meso; proizvodno-potrošna bilanca; samodostatnost; Hrvatska
Hrčak ID:
138236
URI
Datum izdavanja:
15.3.2015.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 4.633 *