Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima

Jelena Rožman orcid id orcid.org/0000-0001-5388-8742 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Bela Njari
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 176 Kb

str. 61-65

preuzimanja: 901

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 237 Kb

str. 72-76

preuzimanja: 591

citiraj


Sažetak

Listerioza je bolest koja se prenosi hranom a bakterija Listeria monocytogenes je jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema i uvjet prometa hrane u svijetu. Prije svega povezana je s konzumacijom gotovih proizvoda. U ovom radu je pretražena svježa riba (brancin) i riblji proizvodi (dimljena i marinirana riba, orada i brancin) na nalaz bakterije L. monocytogenes. Također, pretraženi su uzorci brisova uzeti s radnih površina i ruku djelatnika u pogonima prerade morske ribe. Bakterija L. monocytogenes nije utvrđena u pretraživanim uzorcima svježe, dimljene i marinirane ribe. Međutim, u uzorcima marinirane i dimljene ribe utvrđena je L. inocua. Niti u uzorcima brisova nije utvr¬đena L. monocytogenes ali je L. inocua utvrđena na radnim površinama obrade, sortiranja i prerade ribe, odnosno na poziciji evisceracije, kontrole obrade ribe i na rukama radnika na operaciji filetiranja ribe.

Ključne riječi

L. monocytogenes; L. inocua; riba; riblji proizvodi; higijena pogona

Hrčak ID:

158324

URI

https://hrcak.srce.hr/158324

Datum izdavanja:

30.4.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.268 *