Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji

Jernej Pišek orcid id orcid.org/0000-0002-6799-5378 ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Ivo Grgić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Marjan Janžeković ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Matic Prezelj ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Vjekoslav Bratić ; Institut za javne financije, Zagreb
Jernej Turk ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti


Puni tekst: njemački pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 376

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 121 Kb

str. 522-525

preuzimanja: 410

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 120 Kb

str. 547-550

preuzimanja: 450

citiraj

Puni tekst: španjolski pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 499

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 382

citiraj


Sažetak

Ova empirijska analiza prikazuje osnovne trendove potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom preradi u razdoblju od 2007. do 2012. godine, s posebnim osvrtom na 2007., 2010. i 2012. godinu. Istraživanje se temelji na primjeni Engelova zakona koji objašnjava ovisnost potražnje za hranom s obzirom na raspoloživi dohodak, dok ostale čimbenike pretpostavlja konstantnim – „ceteris paribus“. Rezultati ekonometrijskog modeliranja prikazuju procjene dohodovne elastičnosti potražnje za mesom. Njihove se vrijednosti kreću između 0,1 i 0,5, što pokazuje da je potražnja za mesom u Sloveniji dohodovno neelastična. Ipak, govedina, svinjetina i meso peradi pokazuju uobičajena obilježja tržišne robe tijekom cijelog analiziranog razdoblja.

Ključne riječi

ekonometrijska analiza; potražnja za mesom; dohodovna elastičnost potražnje

Hrčak ID:

172144

URI

https://hrcak.srce.hr/172144

Datum izdavanja:

16.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski španjolski talijanski

Posjeta: 4.377 *