Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia

Jernej Pišek orcid id orcid.org/0000-0002-6799-5378 ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Ivo Grgić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Marjan Janžeković ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Matic Prezelj ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Vjekoslav Bratić ; Institut za javne financije, Zagreb
Jernej Turk ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti


Puni tekst: njemački pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 307

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 121 Kb

str. 522-525

preuzimanja: 341

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 120 Kb

str. 547-550

preuzimanja: 380

citiraj

Puni tekst: španjolski pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 433

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 121 Kb

str. 525-525

preuzimanja: 314

citiraj


Sažetak

This empirical analysis revolves around the issue of deriving the underlying trends in the demand for beef, pork and poultry meats for years 2007, 2010 and 2012, respectively. Our research rests upon the presumption of Engel law which postulates the dependence of food demand given the income available, by holding the condition of ‘ceteris paribus’ valid. Econometric modelling results provide the estimates of meat income elasticities of demand. Their values range between 0.1 and 0.5, thus indicating that the demand for meat in Slovenia is income inelastic. Beef, pork and poultry meats have the characteristics of normal market goods for the whole period under the scrutiny here.

Ključne riječi

Econometric analysis; meat demand; income/expenditure elasticities

Hrčak ID:

172144

URI

https://hrcak.srce.hr/172144

Datum izdavanja:

16.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: njemački hrvatski španjolski talijanski

Posjeta: 3.197 *