Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.5.1
Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja
Maroje Ivanković
Tomislav Mikuš
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59,35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75,29 : 74,30) i deblju ljusku (0,44 : 0,43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.
Ključne riječi
kokošja jaja; kvaliteta; slobodni uzgoj; kavezni uzgoj
Hrčak ID:
207231
URI
Datum izdavanja:
23.10.2018.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.926 *