Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.4.3

Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića

Ana Zelić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Nutricin j.d.o.o., Darda, Hrvatska
Danica Hanžek ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.894 Kb

str. 274-282

preuzimanja: 614

citiraj


Sažetak

Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega- 3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.

Ključne riječi

mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA

Hrčak ID:

241634

URI

https://hrcak.srce.hr/241634

Datum izdavanja:

17.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.988 *