Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Danijela Samac
orcid.org/0000-0001-9277-3710
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Zvonko Antunović
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Mario Škrivanko
; Hrvatski veterinarski institut, Vinkovci, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 279 Kb
str. 322-328
preuzimanja: 398
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z. i Škrivanko, M. (2021). Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (4.), 322-328. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 4., 2021, str. 322-328. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Zvonko Antunović i Mario Škrivanko. "Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 4. (2021): 322-328. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2021). 'Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(4.), str. 322-328. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z, Škrivanko M. Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.11.2024.];23.(4.):322-328. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, Z. Antunović i M. Škrivanko, "Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 4., str. 322-328, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.4.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Istraživan je prinos i kvaliteta mesa svinja mangulice (masni tip), crne slavonske (polumasni tip) i landrasa (mesni tip), približno istih tjelesnih masa (105 kg) i iz istih uvjeta tova. Mangulica i crna slavonska svinja imale su manju mesnatost polovica (37,50 % odnosno 45,50 %) nego li landras (56,49 %). Meso mangulice i crne slavonske svinje imalo je normalne vrijednosti pH24 (5,70 i 5,81), kao i meso landrasa (5,86), ali bolju sposobnost vezanja vode (4,00 cm2 i 4,34 cm2), intenzivniju crvenu boju a* (12,00 i 17,30), veći sadržaj masti (8,00 % i 6,97 %), te manje vode (70,64 % i 67,78 %) nego li meso landrasa (6,99 cm2 , a* = 10,50, 1,71 %, 73,10 %). Meso crne slavonske svinje i meso landrasa imalo je značajno veći sadržaj proteina od mesa mangulice (24,18 % : 24.09 % : 20,36 %). Bolja senzorna svojstva (boja, mramoriranost, čvrstoća, sočnost, miris i okus) također je imalo meso mangulice i crne slavonske svinje u odnosu na meso landrasa.
Ključne riječi
kvaliteta mesa; mangulica; crna slavonska svinja; landras
Hrčak ID:
261537
URI
https://hrcak.srce.hr/261537
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
njemački
talijanski
engleski
Posjeta: 2.589
*