Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.23.4.3

Prinos i kvaliteta mesa svinja masne (mangulica), polumasne (crna slavonska svinja) i mesne (landras) pasmine

Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J. J. Strossmayera, OSijek, Hrvatska
Mario Škrivanko ; Hrvatski veterinarski institut, Vinkovci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 279 Kb

str. 322-328

preuzimanja: 205

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Istraživan je prinos i kvaliteta mesa svinja mangulice (masni tip), crne slavonske (polumasni tip) i landrasa (mesni tip), približno istih tjelesnih masa (105 kg) i iz istih uvjeta tova. Mangulica i crna slavonska svinja imale su manju mesnatost polovica (37,50 % odnosno 45,50 %) nego li landras (56,49 %). Meso mangulice i crne slavonske svinje imalo je normalne vrijednosti pH24 (5,70 i 5,81), kao i meso landrasa (5,86), ali bolju sposobnost vezanja vode (4,00 cm2 i 4,34 cm2), intenzivniju crvenu boju a* (12,00 i 17,30), veći sadržaj masti (8,00 % i 6,97 %), te manje vode (70,64 % i 67,78 %) nego li meso landrasa (6,99 cm2 , a* = 10,50, 1,71 %, 73,10 %). Meso crne slavonske svinje i meso landrasa imalo je značajno veći sadržaj proteina od mesa mangulice (24,18 % : 24.09 % : 20,36 %). Bolja senzorna svojstva (boja, mramoriranost, čvrstoća, sočnost, miris i okus) također je imalo meso mangulice i crne slavonske svinje u odnosu na meso landrasa.

Ključne riječi

kvaliteta mesa; mangulica; crna slavonska svinja; landras

Hrčak ID:

261537

URI

https://hrcak.srce.hr/261537

Datum izdavanja:

15.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: španjolski njemački talijanski engleski

Posjeta: 1.394 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.