Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.27.3.2
Otpornost bakterije Listeria monocytogenes na postupke sanitacije u klaoničkom objektu
Ninoslav Dulikravić
; Sanitacija d.o.o, Zagreb, Croatia
Mladenka Vukšić
orcid.org/0009-0008-8113-4495
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
*
Mario Ostović
; Department of Animal Hygiene, Behaviour and Welfare, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mikuš
; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
* Dopisni autor.
Sažetak
Listeria monocytogenes je patogen koji gotovo stopostotno inficira alimentarnim putem. U Europskoj uniji u 2022. godini od 2738 potvrđenih slučajeva listerioze 1330 je završilo hospitalizacijom, a 286 smrtnim ishodom. Pojavnost listerije u klaoničkim objektima i mesnoj industriji uzrokovana je njezinom prisutnošću u okolišu i životinjama, odnosno sirovini, zatim sposobnošću preživljavanja u mnogim nepovoljnim uvjetima te zadržavanjem na loše dizajniranoj i/ili neodgovarajuće očišćenoj i dezinficiranoj opremi. Kako bi se pojavnost listerije u gotovim proizvodima i rizik za potrošače pri konzumaciji
hrane spremne za jelo, bez toplinske obrade, sveli na minimum, potrebna je cjelovita implementacija mjera za suzbijanje listerije. Ove mjere uključuju epidemiološku kontrolu u živim životinjama prije dolaska u klaonicu, a u klaonici cjelovit pristup od dizajna opreme koja se mora moći lako i potpuno očistiti i dezinficirati do preduvjetnih programa i HACCP plana koji garantiraju dobre metode i prakse pri čišćenju i dezinfekciji, kao i njihovu kontrolu.
Ključne riječi
Listeria, klaonica, sanitacija
Hrčak ID:
331959
URI
Datum izdavanja:
5.6.2025.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 178 *