Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.23.1.3

Metode obrade otpadne vode mesne industrije

Tea Štefanac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Dijana Grgas ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tibela Landeka Dragičević ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 460 Kb

page 54-66

downloads: 579

cite

Download JATS file


Abstract

Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.

Keywords

otpadna voda mesne industrije; procesi obrade; kakvoća otpadne vode mesne industrije

Hrčak ID:

253499

URI

https://hrcak.srce.hr/253499

Publication date:

14.2.2021.

Article data in other languages: spanish english italian german

Visits: 2.545 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.