Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
Metode obrade otpadne vode mesne industrije
Tea Štefanac
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Dijana Grgas
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tibela Landeka Dragičević
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 460 Kb
str. 54-66
preuzimanja: 602
citiraj
APA 6th Edition
Štefanac, T., Grgas, D. i Landeka Dragičević, T. (2021). Metode obrade otpadne vode mesne industrije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (1.), 54-66. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
MLA 8th Edition
Štefanac, Tea, et al. "Metode obrade otpadne vode mesne industrije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 1., 2021, str. 54-66. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Štefanac, Tea, Dijana Grgas i Tibela Landeka Dragičević. "Metode obrade otpadne vode mesne industrije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 1. (2021): 54-66. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
Harvard
Štefanac, T., Grgas, D., i Landeka Dragičević, T. (2021). 'Metode obrade otpadne vode mesne industrije', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(1.), str. 54-66. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
Vancouver
Štefanac T, Grgas D, Landeka Dragičević T. Metode obrade otpadne vode mesne industrije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.12.2024.];23.(1.):54-66. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
IEEE
T. Štefanac, D. Grgas i T. Landeka Dragičević, "Metode obrade otpadne vode mesne industrije", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 1., str. 54-66, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.1.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Količina i sastav otpadnih voda mesne industrije ovise o vrsti mesa koje se obrađuje, načinu čišćenja opreme i veličini postrojenja. Otpadne vode mesne industrije visoko su onečišćene i opterećene proteinima, lipidima, ugljikohidratima i vlaknima. Industrija mesa obuhvaća klaonice, pogone za obradu i pogone za proizvodnju mesnih proizvoda. Istražene su brojne metode obrade otpadnih voda mesne industrije, fizikalni, kemijski i bioloških procesi. Cilj obrade otpadne vode mesne industrije je postizanje kakvoće pročišćene vode koja zadovoljava zakonske propise, kvalitetno iskorištenje nusprodukata procesa, a odabrani postupak obrade treba biti ekološki, ekonomski i tehnološki najbolji. Ovaj pregledni rad dat će literaturni pregled metoda obrade otpadnih voda mesne industrije kao i kakvoću otpadnih voda mesne industrije.
Ključne riječi
otpadna voda mesne industrije; procesi obrade; kakvoća otpadne vode mesne industrije
Hrčak ID:
253499
URI
https://hrcak.srce.hr/253499
Datum izdavanja:
14.2.2021.
Podaci na drugim jezicima:
španjolski
engleski
talijanski
njemački
Posjeta: 2.636
*