Skip to the main content

Review article

Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad

Maja Molnar ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
M. Čačić ; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 251 Kb

page 55-64

downloads: 5.239

cite

Full text: english pdf 251 Kb

page 55-64

downloads: 1.544

cite


Abstract

Kumarin i njegovi derivati su široko rasprostranjeni u prirodi i nalazimo ih u mnoštvu različitih biljaka, voća i povrća. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena, a dopuštena koncentracija u namirnicama određena zakonom. Vrlo su se često kao model za proučavanje toksičnosti kumarina koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora, različita. Ovaj rad daje pregled osnovnih bioloških svojstava kumarina i njegovih derivata, kao i opis i specifičnosti metabolizma kumarina kod ljudi u odnosu na štakore.

Keywords

kumarin; metabolizam; biološka aktivnost; toksičnost

Hrčak ID:

76162

URI

https://hrcak.srce.hr/76162

Publication date:

30.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 9.087 *