Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biološka aktivnost derivata kumarina – pregledni rad

Maja Molnar ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska
M. Čačić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 251 Kb

str. 55-64

preuzimanja: 5.239

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 251 Kb

str. 55-64

preuzimanja: 1.544

citiraj


Sažetak

Kumarin i njegovi derivati su široko rasprostranjeni u prirodi i nalazimo ih u mnoštvu različitih biljaka, voća i povrća. Kumarin i njegovi derivati pokazuju niz bioloških aktivnosti, međutim njegova upotreba je ograničena, a dopuštena koncentracija u namirnicama određena zakonom. Vrlo su se često kao model za proučavanje toksičnosti kumarina koristili štakori, ali novija istraživanja pokazuju da je metabolizam, a samim time i štetnost kumarina, kod ljudi i štakora, različita. Ovaj rad daje pregled osnovnih bioloških svojstava kumarina i njegovih derivata, kao i opis i specifičnosti metabolizma kumarina kod ljudi u odnosu na štakore.

Ključne riječi

kumarin; metabolizam; biološka aktivnost; toksičnost

Hrčak ID:

76162

URI

https://hrcak.srce.hr/76162

Datum izdavanja:

30.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.087 *