Skip to the main content

Professional paper

Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane

mr. Nenad Cukon,


Full text: croatian pdf 400 Kb

page 475-479

downloads: 830

cite


Abstract

Alergija na konzumna kokošja jaja općenito je prihvaćena kao jedna od najčešćih alergija na hrane, sa procjenom prevalencije od
0,2% do 7%. Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane uvjetuje prilagodbu preduvjetnih programa, prilagodbu
plana proizvodnje pa i rekonstrukcije i premještanje u proizvodnji – sve s ciljem izbjegavanja križne kontaminacije u upravljanju
sustavom sigurnosti hrane. Pri tome, procjenu rizika koristimo kao alat za dokazivanje rizika alergena jaja na područjima koja imaju
direktni ili indirektni utjecaj na sigurnost proizvoda. Jedina dva rješenja koja se pri tome nameću jest fi zička odvojenost proizvodnih
linija, te jasno i ispravno deklariranje gotovog proizvoda. Svaka polurješenja predstavljaju kontinuirani rizik, a za potrošača moguću
opasnost.

Keywords

jaja, alergija, bjelančevine iz jaja, upravljanje rizikom alergena

Hrčak ID:

112279

URI

https://hrcak.srce.hr/112279

Article data in other languages: english german italian

Visits: 1.518 *