Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/m.19.5.1

Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja

Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Zvonko Antunović ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Dalida Galović ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek


Full text: croatian pdf 2.314 Kb

page 440-443

downloads: 567

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195:210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4,16 kg : 3,62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0,01) veću masu (63,0 g : 60,0 g), deblju ljusku (0,35 mm : 0,33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,00 : 10,75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76,00 : 72,00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.

Keywords

ekološki sustav, konvencionalni (podni) sustav, kokoši, kvaliteta jaja

Hrčak ID:

187765

URI

https://hrcak.srce.hr/187765

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 1.517 *