Skip to the main content

Professional paper

Konjsko meso i Hippophagia

Vesna Dobranić ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of animal origin, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of animal origin, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Anamarija Večkovec ; Altiora d.o.o, Novačka 335, Zagreb
Marina Kadivc


Full text: croatian pdf 436 Kb

page 288-292

downloads: 3.804

cite

Full text: english pdf 327 Kb

page 314-318

downloads: 1.194

cite


Abstract

Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu animalnog podrijetla. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% potreba tržišta.
Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa.
Naša zemlja ima dobre pasminske i zemljopisne uvjete za proizvodnju visokovrijednog mesa kopitara.

Keywords

konjsko meso; hippophagia

Hrčak ID:

35575

URI

https://hrcak.srce.hr/35575

Publication date:

1.9.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 7.289 *