Professional paper
Konjsko meso i Hippophagia
Vesna Dobranić
; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of animal origin, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari
; Department of Hygiene and Technology of Foodstuffs of animal origin, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Anamarija Večkovec
; Altiora d.o.o, Novačka 335, Zagreb
Marina Kadivc
Abstract
Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu animalnog podrijetla. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% potreba tržišta.
Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa.
Naša zemlja ima dobre pasminske i zemljopisne uvjete za proizvodnju visokovrijednog mesa kopitara.
Keywords
Hrčak ID:
35575
URI
Publication date:
1.9.2008.
Visits: 7.210 *