Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Konjsko meso i Hippophagia

Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Anamarija Večkovec ; Altiora d.o.o, Novačka 335, Zagreb
Marina Kadivc


Puni tekst: hrvatski pdf 436 Kb

str. 288-292

preuzimanja: 3.555

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 327 Kb

str. 314-318

preuzimanja: 1.043

citiraj


Sažetak

Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu animalnog podrijetla. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% potreba tržišta.
Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa.
Naša zemlja ima dobre pasminske i zemljopisne uvjete za proizvodnju visokovrijednog mesa kopitara.

Ključne riječi

konjsko meso; hippophagia

Hrčak ID:

35575

URI

https://hrcak.srce.hr/35575

Datum izdavanja:

1.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 6.186 *