Izvorni znanstveni članak
Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti
Đuro Senčić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo
Danijela Samac
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo
Puni tekst: hrvatski pdf 145 Kb
str. 410-412
preuzimanja: 350
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (5), 410-412. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167860
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 5, 2016, str. 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 5 (2016): 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(5), str. 410-412. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167860 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(5):410-412. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 5, str. 410-412, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 145 Kb
str. 412-412
preuzimanja: 337
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (5), 410-412. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167860
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 5, 2016, str. 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 5 (2016): 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(5), str. 410-412. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167860 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(5):410-412. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 5, str. 410-412, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: njemački pdf 145 Kb
str. 413-413
preuzimanja: 281
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (5), 410-412. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167860
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 5, 2016, str. 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 5 (2016): 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(5), str. 410-412. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167860 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(5):410-412. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 5, str. 410-412, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 145 Kb
str. 413-413
preuzimanja: 420
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (5), 410-412. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167860
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 5, 2016, str. 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 5 (2016): 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(5), str. 410-412. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167860 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(5):410-412. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 5, str. 410-412, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860. [Citirano: 23.11.2024.]
Puni tekst: španjolski pdf 145 Kb
str. 413-413
preuzimanja: 296
citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2016). Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (5), 410-412. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/167860
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 5, 2016, str. 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 5 (2016): 410-412. https://hrcak.srce.hr/167860
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2016). 'Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(5), str. 410-412. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/167860 (Datum pristupa: 23.11.2024.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.11.2024.];XVIII(5):410-412. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Konformacija i kompozicija polovica te kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja niže i više razine mesnatosti", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 5, str. 410-412, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/167860. [Citirano: 23.11.2024.]
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 32 desne polovice od crnih slavonskih svinja, od kojih su 16 bile s višom razinom mesnatosti (42,95%), a 16 s nižom razinom mesnatosti (48,55%), ali sličnih masa (48,23 i 48,35 kg). Polovice su potjecale od muških kastriranih svinja, tovljenih u istim uvjetima i hranjenih ad libitum, do 120 kg tjelesne mase. Svinjske polovice disecirane su prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa određena je na uzorcima dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi). Polovice svinja više razine mesnatosti imaju značaj- no (p<0,01) veći udjel buta (27,63% : 24,92%) i vrata (14,30% : 7,94%), a značajno (p<0,01) manji udjel trbušno-rebarnog dijela19,98% : 20,94%), podbratka (1,85% : 3,48%) i sala 2,68% : 4,04%). Meso svinja više razine mesnatosti ima značajno (p<0,01) nižu pH2 vrijednost (5,36 : 5,73) i slabiju sposobnost zadržavanja vode (6,18 cm2 : 2,23cm2) u odnosu na meso svinja niže razine mesnatosti.
Ključne riječi
crne slavonske svinje; niža razina mesnatosti; viša razina mesnatosti; konformacija i kompozicija polovica; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
167860
URI
https://hrcak.srce.hr/167860
Datum izdavanja:
12.10.2016.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
talijanski
španjolski
Posjeta: 3.440
*