Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.26.6.1

Stanje onečišćenja morskih školjkaša mikroplastikom

Tanja Bogdanović orcid id orcid.org/0000-0003-1376-4301 ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska *
Sandra Petričević orcid id orcid.org/0000-0002-5664-6367 ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Zvonimir Jažo orcid id orcid.org/0000-0001-6824-0594 ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Irena Listeš ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Eddy Listeš ; Hrvatski veterinarski institut, Split, Hrvatska
Darja Sokolić ; Fakultet za turizam i ruralni razvoj, Požega, Hrvatska
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Kristina Kvrgić orcid id orcid.org/0000-0002-2102-1113 ; Hrvatski veterinarski institut, Rijeka, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 456 Kb

str. 523-538

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Praćenjem stanja okoliša putem mjerenja sadržaja različitih onečišćujućih tvari (kontaminanata) u školjkašima ujedno se mogu pratiti biološke promjene i štetni učinci onečišćujućih tvari kojima su ti organizmi izloženi te se može procijeniti utjecaj ljudskih aktivnosti na određeni ekosustav. Akumulacija različitih onečišćujućih tvari u školjkašima namijenjenim za prehranu je stalna opasnost za ljude, kao potrošače na vrhu hranidbenog lanca. Mikroplastika je složeni kontaminant, koji uključuje vrlo širok skup čestica koje u procjeni rizika zbog njihove iznimne raznolikosti (veličina, oblik, topljivost, sastav polimera, adsorbirane kemikalije, biološki materijal, itd.) predstavljaju jedinstveni izazov. Glavni razlog opasnosti konzumacije školjkaša leži u biologiji njihovog organizma budući se oni hrane filtriranjem vode ili mora u kojem se uzgajaju ili prirodno žive, nakupljajući u svom organizmu različite tvari iz okoline. U razumijevanju kemijskog rizika mikroplastike koristi se model profila polimera, odnosno toksičnosti njihovih monomera. Nesumnjivo, analiza mikroplastike uključuje uz kemijsku karakterizaciju i određivanje ukupnog broja čestica kako bi se procijenila izloženost ljudi mikroplastici temeljem podataka o prehrambenim navikama ciljane populacije. U ovom radu dan je pregled literaturnih spoznaja o istraživanjima mikroplastike u dvoljušturnim mekušcima, kemijskoj karakterizaciji mikroplastike i pojavnosti u različitim vrstama školjkaša.

Ključne riječi

mikroplastika; morski školjkaši; onečišćenje; kemijski rizik mikroplastike

Hrčak ID:

323274

URI

https://hrcak.srce.hr/323274

Datum izdavanja:

7.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 0 *