Izvorni znanstveni članak
Nalaz bakterije Listeria monocytogenes u ribi i ribljim proizvodima
Jelena Rožman
orcid.org/0000-0001-5388-8742
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Bela Njari
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Sažetak
Listerioza je bolest koja se prenosi hranom a bakterija Listeria monocytogenes je jedan od najznačajnijih javnozdravstvenih problema i uvjet prometa hrane u svijetu. Prije svega povezana je s konzumacijom gotovih proizvoda. U ovom radu je pretražena svježa riba (brancin) i riblji proizvodi (dimljena i marinirana riba, orada i brancin) na nalaz bakterije L. monocytogenes. Također, pretraženi su uzorci brisova uzeti s radnih površina i ruku djelatnika u pogonima prerade morske ribe. Bakterija L. monocytogenes nije utvrđena u pretraživanim uzorcima svježe, dimljene i marinirane ribe. Međutim, u uzorcima marinirane i dimljene ribe utvrđena je L. inocua. Niti u uzorcima brisova nije utvr¬đena L. monocytogenes ali je L. inocua utvrđena na radnim površinama obrade, sortiranja i prerade ribe, odnosno na poziciji evisceracije, kontrole obrade ribe i na rukama radnika na operaciji filetiranja ribe.
Ključne riječi
L. monocytogenes; L. inocua; riba; riblji proizvodi; higijena pogona
Hrčak ID:
158324
URI
Datum izdavanja:
30.4.2016.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 4.379 *