hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije

izv. prof. Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Marija Večkovec ; Braće Radića 6, 10 432 Bregana, Hrvatska
Daniel Špoljarić ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Maja Popović ; Zavod za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
doc. Gordan Mršić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, Ilica 335, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srčec ; Visoko gospodarsko učilište Križevci, Mislava Demerca 1, Križevci, Hrvatska
Katarina Špiranec, dr. med. vet ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
prof. Damir Mihelić ; Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 40-53 preuzimanja: 231* citiraj
APA 6th Edition
Cvrtila Fleck, i.p.Ž., Njari, p.B., Kozačinski, p.L., Večkovec, A.M., Špoljarić, D., Popović, p.M., ... Mihelić, p.D. (2014). Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (1), 40-53. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118056
MLA 8th Edition
Cvrtila Fleck, izv. prof. Željka, et al. "Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 1, 2014, str. 40-53. https://hrcak.srce.hr/118056. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Cvrtila Fleck, izv. prof. Željka, prof. Bela Njari, prof. Lidija Kozačinski, Ana Marija Večkovec, Daniel Špoljarić, prof. Maja Popović, doc. Gordan Mršić, Siniša Srčec, Katarina Špiranec, dr. med. vet i prof. Damir Mihelić. "Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 1 (2014): 40-53. https://hrcak.srce.hr/118056
Harvard
Cvrtila Fleck, i.p.Ž., et al. (2014). 'Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(1), str. 40-53. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118056 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Cvrtila Fleck ipŽ, Njari pB, Kozačinski pL, Večkovec AM, Špoljarić D, Popović pM i sur. Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 19.07.2019.];XVI(1):40-53. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118056
IEEE
i.p.Ž. Cvrtila Fleck, et al., "Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 1, str. 40-53, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118056. [Citirano: 19.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (102 KB) str. 71-74 preuzimanja: 110* citiraj
APA 6th Edition
Cvrtila Fleck, i.p.Ž., Njari, p.B., Kozačinski, p.L., Večkovec, A.M., Špoljarić, D., Popović, p.M., ... Mihelić, p.D. (2014). Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (1), 71-74. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/118056
MLA 8th Edition
Cvrtila Fleck, izv. prof. Željka, et al. "Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 1, 2014, str. 71-74. https://hrcak.srce.hr/118056. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Cvrtila Fleck, izv. prof. Željka, prof. Bela Njari, prof. Lidija Kozačinski, Ana Marija Večkovec, Daniel Špoljarić, prof. Maja Popović, doc. Gordan Mršić, Siniša Srčec, Katarina Špiranec, dr. med. vet i prof. Damir Mihelić. "Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 1 (2014): 71-74. https://hrcak.srce.hr/118056
Harvard
Cvrtila Fleck, i.p.Ž., et al. (2014). 'Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(1), str. 71-74. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/118056 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Cvrtila Fleck ipŽ, Njari pB, Kozačinski pL, Večkovec AM, Špoljarić D, Popović pM i sur. Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 19.07.2019.];XVI(1):71-74. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118056
IEEE
i.p.Ž. Cvrtila Fleck, et al., "Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 1, str. 71-74, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/118056. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
U svinjogojskoj proizvodnji, veliki i tvrdokorni problem predstavljaju gubici među sisajućom, a napose odbijenom prasadi, uzrokovani infekcijama najčešće F4ac+ i/ili F18ac+ enterotoksigenim sojevima bakterije Escherichia coli (ETEC). U istraživanjima u okviru projekta 053-0532265-2255 utrđen je zadovoljavajući imunoprofilaktički učinak pokusnih oralnih F4ac+ i/ili F18ac+ ne-ETEC cjepiva protiv kolidijareje i kolinterotoksemije odbijenika. Međutim, u m. longissimus dorsi svinja koje su peroralno cjepljene s dvovaljanim cjepivom (sadrži dva soja bakterije E. coli /F4ac+ ne ETEC soj 2407 i F18ac+ ne ETEC soj 2143) kemijskom analizom je utvrđena statistički neznačajna promjena u odnosu na kemijski sastav m. longissimus dorsi porijeklom od necjepljenih svinja.

Ključne riječi
svinja; pokusno ne-ETEC cjepivo; kvaliteta mesa; m. longissimus dorsi

Hrčak ID: 118056

URI
https://hrcak.srce.hr/118056

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 561 *