hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj

prof. Ivo Grgić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
Magdalena Zrakić, mag. ing. agr.   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25,
doc. Lari Hadelan   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25

Puni tekst: hrvatski, pdf (620 KB) str. 138-144 preuzimanja: 749* citiraj
APA 6th Edition
Grgić, p.I., Zrakić, mag. ing. agr., M. i Hadelan, d.L. (2015). Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2), 138-144. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/138236
MLA 8th Edition
Grgić, prof. Ivo, et al. "Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 2, 2015, str. 138-144. https://hrcak.srce.hr/138236. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Grgić, prof. Ivo, Magdalena Zrakić, mag. ing. agr. i doc. Lari Hadelan. "Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 2 (2015): 138-144. https://hrcak.srce.hr/138236
Harvard
Grgić, p.I., Zrakić, mag. ing. agr., M., i Hadelan, d.L. (2015). 'Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(2), str. 138-144. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/138236 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Grgić pI, Zrakić, mag. ing. agr. M, Hadelan dL. Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.07.2019.];XVII(2):138-144. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138236
IEEE
p.I. Grgić, M. Zrakić, mag. ing. agr. i d.L. Hadelan, "Proizvodno - potrošna bilanca svinjskog mesa u Hrvatskoj", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 2, str. 138-144, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138236. [Citirano: 22.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (500 KB) str. 160-165 preuzimanja: 240* citiraj
APA 6th Edition
Grgić, p.I., Zrakić, mag. ing. agr., M. i Hadelan, d.L. (2015). Balance sheet of pork production and consumption in Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2), 160-165. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/138236
MLA 8th Edition
Grgić, prof. Ivo, et al. "Balance sheet of pork production and consumption in Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVII, br. 2, 2015, str. 160-165. https://hrcak.srce.hr/138236. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Grgić, prof. Ivo, Magdalena Zrakić, mag. ing. agr. i doc. Lari Hadelan. "Balance sheet of pork production and consumption in Croatia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVII, br. 2 (2015): 160-165. https://hrcak.srce.hr/138236
Harvard
Grgić, p.I., Zrakić, mag. ing. agr., M., i Hadelan, d.L. (2015). 'Balance sheet of pork production and consumption in Croatia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVII(2), str. 160-165. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/138236 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Grgić pI, Zrakić, mag. ing. agr. M, Hadelan dL. Balance sheet of pork production and consumption in Croatia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2015 [pristupljeno 22.07.2019.];XVII(2):160-165. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138236
IEEE
p.I. Grgić, M. Zrakić, mag. ing. agr. i d.L. Hadelan, "Balance sheet of pork production and consumption in Croatia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVII, br. 2, str. 160-165, 2015. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/138236. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja svinjskog mesa u mnogim je državama značajan dio njihove ukupne proizvodnje i potrošnje prehrambenih proizvoda. Potražnju za svinjskim mesom određuje porast stanovništva i njihovih dohodaka, a proizvodnju još i cijena stočne hrane, prvenstveno kukuruza. Najviše se svinjskog mesa proizvodi u Aziji (57,4%), zatim Europi (23,6%) te Sjevernoj i Južnoj Americi (17,4%). Najznačajniji svjetski proizvođači svinjskog mesa su Kina (51%), Sjedinjene američke države (SAD) (9%) i Njemačka (4%).
U razdoblju od 2000. do 2012. godine broj svinja u Hrvatskoj uz godišnje oscilacije se stalno smanjuje te se takav trend očekuje i sve do 2016. godine. Isto se dešava i sa stupnjem samodostatnosti koji bi u 2016. godini trebao biti nešto iznad 50%. Nedostatak domaće proizvodnje namirio bi se uvozom svinja za klanje, uvozom svinjskog mesa i prerađevina i to najvećim dijelom iz ostalih zemalja Europske unije. Na nedovoljnu proizvodnju svinjskog mesa značajan je utjecaj niske konkurentnosti domaće proizvodnje zbog relativno malog broja svinja po proizvođaču, neodgovarajuće tehnologije te visoke cijene kukuruza na svjetskom tržištu. Značajniji iskorak za veliki dio proizvodno manjih proizvođača je promjena pasminskog sastava te proizvodnja proizvoda više dodane vrijednosti kao što su kulen, šunka, pršut i slično.

Ključne riječi
svinjsko meso; proizvodno-potrošna bilanca; samodostatnost; Hrvatska

Hrčak ID: 138236

URI
https://hrcak.srce.hr/138236

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 1.397 *