hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji

Jernej Pišek   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6799-5378 ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Ivo Grgić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Marjan Janžeković ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Matic Prezelj ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti
Vjekoslav Bratić ; Institut za javne financije, Zagreb
Jernej Turk ; Sveučilište u Mariboru, Fakultet agronomije i bioznanosti

Puni tekst: hrvatski, pdf (121 KB) str. 522-525 preuzimanja: 65* citiraj
APA 6th Edition
Pišek, J., Grgić, I., Janžeković, M., Prezelj, M., Bratić, V. i Turk, J. (2016). Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 522-525. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172144
MLA 8th Edition
Pišek, Jernej, et al. "Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 522-525. https://hrcak.srce.hr/172144. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pišek, Jernej, Ivo Grgić, Marjan Janžeković, Matic Prezelj, Vjekoslav Bratić i Jernej Turk. "Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 522-525. https://hrcak.srce.hr/172144
Harvard
Pišek, J., et al. (2016). 'Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 522-525. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172144 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Pišek J, Grgić I, Janžeković M, Prezelj M, Bratić V, Turk J. Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.07.2019.];XVIII(6):522-525. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144
IEEE
J. Pišek, I. Grgić, M. Janžeković, M. Prezelj, V. Bratić i J. Turk, "Ekonometrijska procjena potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom peradi u Sloveniji", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 522-525, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (120 KB) str. 547-550 preuzimanja: 73* citiraj
APA 6th Edition
Pišek, J., Grgić, I., Janžeković, M., Prezelj, M., Bratić, V. i Turk, J. (2016). Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 547-550. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172144
MLA 8th Edition
Pišek, Jernej, et al. "Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 547-550. https://hrcak.srce.hr/172144. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pišek, Jernej, Ivo Grgić, Marjan Janžeković, Matic Prezelj, Vjekoslav Bratić i Jernej Turk. "Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 547-550. https://hrcak.srce.hr/172144
Harvard
Pišek, J., et al. (2016). 'Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 547-550. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172144 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Pišek J, Grgić I, Janžeković M, Prezelj M, Bratić V, Turk J. Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.07.2019.];XVIII(6):547-550. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144
IEEE
J. Pišek, I. Grgić, M. Janžeković, M. Prezelj, V. Bratić i J. Turk, "Econometric appraisal of the demand for beef, pork and poultry in Slovenia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 547-550, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: njemački, pdf (121 KB) str. 525-525 preuzimanja: 45* citiraj
APA 6th Edition
Pišek, J., Grgić, I., Janžeković, M., Prezelj, M., Bratić, V. i Turk, J. (2016). Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 525-525. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172144
MLA 8th Edition
Pišek, Jernej, et al. "Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pišek, Jernej, Ivo Grgić, Marjan Janžeković, Matic Prezelj, Vjekoslav Bratić i Jernej Turk. "Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144
Harvard
Pišek, J., et al. (2016). 'Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 525-525. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172144 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Pišek J, Grgić I, Janžeković M, Prezelj M, Bratić V, Turk J. Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.07.2019.];XVIII(6):525-525. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144
IEEE
J. Pišek, I. Grgić, M. Janžeković, M. Prezelj, V. Bratić i J. Turk, "Ökonometrische Bewertung der Nachfrage nach Rind-, Schweine- und Geflügelfleisch in Slowenien", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 525-525, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: talijanski, pdf (121 KB) str. 525-525 preuzimanja: 43* citiraj
APA 6th Edition
Pišek, J., Grgić, I., Janžeković, M., Prezelj, M., Bratić, V. i Turk, J. (2016). Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 525-525. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172144
MLA 8th Edition
Pišek, Jernej, et al. "Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pišek, Jernej, Ivo Grgić, Marjan Janžeković, Matic Prezelj, Vjekoslav Bratić i Jernej Turk. "Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144
Harvard
Pišek, J., et al. (2016). 'Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 525-525. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172144 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Pišek J, Grgić I, Janžeković M, Prezelj M, Bratić V, Turk J. Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.07.2019.];XVIII(6):525-525. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144
IEEE
J. Pišek, I. Grgić, M. Janžeković, M. Prezelj, V. Bratić i J. Turk, "Stima econometrica della domanda di carne bovina, suina e di pollame in Slovenia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 525-525, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: španjolski, pdf (121 KB) str. 525-525 preuzimanja: 77* citiraj
APA 6th Edition
Pišek, J., Grgić, I., Janžeković, M., Prezelj, M., Bratić, V. i Turk, J. (2016). Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (6), 525-525. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172144
MLA 8th Edition
Pišek, Jernej, et al. "Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVIII, br. 6, 2016, str. 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pišek, Jernej, Ivo Grgić, Marjan Janžeković, Matic Prezelj, Vjekoslav Bratić i Jernej Turk. "Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVIII, br. 6 (2016): 525-525. https://hrcak.srce.hr/172144
Harvard
Pišek, J., et al. (2016). 'Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII(6), str. 525-525. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172144 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Pišek J, Grgić I, Janžeković M, Prezelj M, Bratić V, Turk J. Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2016 [pristupljeno 23.07.2019.];XVIII(6):525-525. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144
IEEE
J. Pišek, I. Grgić, M. Janžeković, M. Prezelj, V. Bratić i J. Turk, "Evaluación econométrica sobre la demanda de carne bovina, carne de cerdo y la carne de aves de coral en Eslovenia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVIII, br. 6, str. 525-525, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172144. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Ova empirijska analiza prikazuje osnovne trendove potražnje za govedinom, svinjetinom i mesom preradi u razdoblju od 2007. do 2012. godine, s posebnim osvrtom na 2007., 2010. i 2012. godinu. Istraživanje se temelji na primjeni Engelova zakona koji objašnjava ovisnost potražnje za hranom s obzirom na raspoloživi dohodak, dok ostale čimbenike pretpostavlja konstantnim – „ceteris paribus“. Rezultati ekonometrijskog modeliranja prikazuju procjene dohodovne elastičnosti potražnje za mesom. Njihove se vrijednosti kreću između 0,1 i 0,5, što pokazuje da je potražnja za mesom u Sloveniji dohodovno neelastična. Ipak, govedina, svinjetina i meso peradi pokazuju uobičajena obilježja tržišne robe tijekom cijelog analiziranog razdoblja.

Ključne riječi
ekonometrijska analiza; potražnja za mesom; dohodovna elastičnost potražnje

Hrčak ID: 172144

URI
https://hrcak.srce.hr/172144

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 426 *