hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena

Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut
Greta Krešić ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci
Tina Barbir ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut
Ines Milinović ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut
Marinko Petrović ; Centar za kontrolu namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zabrebu
Dragan Kovačević ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

Puni tekst: hrvatski, pdf (171 KB) str. 487-492 preuzimanja: 144* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Krešić, G., Barbir, T., Milinović, I., Petrović, M. i Kovačević, D. (2014). Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 487-492. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172894
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 487-492. https://hrcak.srce.hr/172894. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Greta Krešić, Tina Barbir, Ines Milinović, Marinko Petrović i Dragan Kovačević. "Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 487-492. https://hrcak.srce.hr/172894
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 487-492. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172894 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Krešić G, Barbir T, Milinović I, Petrović M, Kovačević D. Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):487-492. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894
IEEE
J. Pleadin, G. Krešić, T. Barbir, I. Milinović, M. Petrović i D. Kovačević, "Promjene u osnovnom nutritivnom i masno-kiselinskom sastavu tijekom proizvodnje Slavonskog kulena", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 487-492, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 522-527 preuzimanja: 250* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Krešić, G., Barbir, T., Milinović, I., Petrović, M. i Kovačević, D. (2014). Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 522-527. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172894
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 522-527. https://hrcak.srce.hr/172894. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Greta Krešić, Tina Barbir, Ines Milinović, Marinko Petrović i Dragan Kovačević. "Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 522-527. https://hrcak.srce.hr/172894
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 522-527. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172894 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Krešić G, Barbir T, Milinović I, Petrović M, Kovačević D. Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):522-527. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894
IEEE
J. Pleadin, G. Krešić, T. Barbir, I. Milinović, M. Petrović i D. Kovačević, "Changes in basic nutrition and fatty acid composition during production of „Slavonski kulen“", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 522-527, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: njemački, pdf (171 KB) str. 492-492 preuzimanja: 101* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Krešić, G., Barbir, T., Milinović, I., Petrović, M. i Kovačević, D. (2014). Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 492-492. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172894
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Greta Krešić, Tina Barbir, Ines Milinović, Marinko Petrović i Dragan Kovačević. "Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 492-492. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172894 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Krešić G, Barbir T, Milinović I, Petrović M, Kovačević D. Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):492-492. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894
IEEE
J. Pleadin, G. Krešić, T. Barbir, I. Milinović, M. Petrović i D. Kovačević, "Änderungen in der nutritiven und fett-säuerlichen rundzusammensetzung während der Herstellung von Slavonski Kulen", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 492-492, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: talijanski, pdf (171 KB) str. 492-492 preuzimanja: 167* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Krešić, G., Barbir, T., Milinović, I., Petrović, M. i Kovačević, D. (2014). Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 492-492. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172894
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Greta Krešić, Tina Barbir, Ines Milinović, Marinko Petrović i Dragan Kovačević. "Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 492-492. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172894 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Krešić G, Barbir T, Milinović I, Petrović M, Kovačević D. Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):492-492. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894
IEEE
J. Pleadin, G. Krešić, T. Barbir, I. Milinović, M. Petrović i D. Kovačević, "Modificazioni nella composizione nutrizionale essenziale e nella composizione degli acidi grassi nella produzione del kulen della Slavonia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 492-492, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894. [Citirano: 09.08.2020.]
Puni tekst: španjolski, pdf (171 KB) str. 492-492 preuzimanja: 86* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Krešić, G., Barbir, T., Milinović, I., Petrović, M. i Kovačević, D. (2014). Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (6), 492-492. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172894
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XVI, br. 6, 2014, str. 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Greta Krešić, Tina Barbir, Ines Milinović, Marinko Petrović i Dragan Kovačević. "Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XVI, br. 6 (2014): 492-492. https://hrcak.srce.hr/172894
Harvard
Pleadin, J., et al. (2014). 'Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XVI(6), str. 492-492. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172894 (Datum pristupa: 09.08.2020.)
Vancouver
Pleadin J, Krešić G, Barbir T, Milinović I, Petrović M, Kovačević D. Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2014 [pristupljeno 09.08.2020.];XVI(6):492-492. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894
IEEE
J. Pleadin, G. Krešić, T. Barbir, I. Milinović, M. Petrović i D. Kovačević, "Cambios en la composición básica nutritiva y la composición de acidos grasos la producción del kulen de Eslavonia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XVI, br. 6, str. 492-492, 2014. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172894. [Citirano: 09.08.2020.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati promjene u osnovnom kemijskom sastavu i sastavu masnih kiselina Slavonskog kulena tijekom proizvodnog procesa. Tijekom proizvodnje uzimani su uzorci kulena (n=30) 1. dan (sirovi kulen/nadjev) i tijekom procesa zrenja (30., 60., 90. i 120. dan) te su provedene kemijske analize osnovnog nutritivnog sastava i sastava masnih kiselina. Promjene osnovnog kemijskog sastava Slavonskog kulena po fazama proizvodnog procesa bile su u skladu s literaturnim podacima. U gotovim proizvodima utvrđen je omjer n-6/n-3 masnih kiselina od 7,61±0,62, MUFA/SFA od 1,04±0,08 te PUFA/SFA od 0,20±0,02, što su omjeri masnih kiselina karakteristični za proizvode od svinjskog mesa. Istraživanjem je utvrđeno da proces fermentacije te tromjesečnog zrenja Slavonskog kulena nema značajniji utjecaj (P>0,05) na omjer n-6/n-3 masnih kiselina, dok su za ostale skupine masnih kiselina odnosno njihove omjere, u pojedine dane tijekom proizvodnog procesa, određene statistički značajne razlike (P<0,05).

Ključne riječi
nutritivni sastav; sastav masnih kiselina; proizvodnja; Slavonski kulen

Hrčak ID: 172894

URI
https://hrcak.srce.hr/172894

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 995 *