hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.19.1.2

Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi

Đuro Senčić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo
Danijela Samac   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Zavod za stočarstvo

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 68-72 preuzimanja: 228* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ. i Samac, D. (2017). Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (1), 68-72. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 1, 2017, str. 68-72. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2. Citirano 11.12.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro i Danijela Samac. "Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 1 (2017): 68-72. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2
Harvard
Senčić, Đ., i Samac, D. (2017). 'Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(1), str. 68-72. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2
Vancouver
Senčić Đ, Samac D. Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 11.12.2019.];XIX(1):68-72. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2
IEEE
Đ. Senčić i D. Samac, "Nutritivna vrijednost jaja u prehrani ljudi", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 1, str. 68-72, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.1.2

Sažetak
Za ljudski organizam jaja sadrže sve potrebne hranjive tvari, ali u nedovoljnim količinama. Konzumna jaja su prirodno pakirana namirnica (konzerva), bogata rezervnim hranjivim tvarima, vrlo važna u ljudskoj prehrani. Sadrže sve za život potrebne hranjive tvari, a naročito su dobar izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, vitamina topivih u mastima, vitamina B12 i kolina, lecitina, željeza, fosfora i drugog. Iako sadrže kolesterol, prema novijim istraživanjima za većinu ljudske populacije on nije uzrok hiperkolesterolemije i kardiovaskularnih bolesti. Zbog visoke nutritivne gustoće (odnosa energije i hranjivih tvari) naročito su pogodna za prehranu osjetljivih populacijskih skupina ljudi (djece, staraca, kroničnih bolesnika, trudnica).

Ključne riječi
jaja; nutritivna vrijednost; kemijski sastav

Hrčak ID: 176155

URI
https://hrcak.srce.hr/176155

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 577 *