hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.22.4.3

Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića

Ana Zelić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Zlata Kralik ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Nutricin j.d.o.o., Darda, Hrvatska
Danica Hanžek ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište J.J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 274-282 preuzimanja: 25* citiraj
APA 6th Edition
Zelić, A., Kralik, Z., Kralik, G. i Hanžek, D. (2020). Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (4), 274-282. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3
MLA 8th Edition
Zelić, Ana, et al. "Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXII, br. 4, 2020, str. 274-282. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3. Citirano 29.09.2020.
Chicago 17th Edition
Zelić, Ana, Zlata Kralik, Gordana Kralik i Danica Hanžek. "Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXII, br. 4 (2020): 274-282. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3
Harvard
Zelić, A., et al. (2020). 'Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII(4), str. 274-282. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3
Vancouver
Zelić A, Kralik Z, Kralik G, Hanžek D. Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 29.09.2020.];XXII(4):274-282. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3
IEEE
A. Zelić, Z. Kralik, G. Kralik i D. Hanžek, "Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXII, br. 4, str. 274-282, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.4.3

Sažetak
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega- 3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.

Ključne riječi
mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA

Hrčak ID: 241634

URI
https://hrcak.srce.hr/241634

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 76 *