hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači

Tomislav Hrupački ; Fazanerija ‘’Zelendvor’’ d.d., Petrijanec bb, 42 206 Petrijanec
Alen Slavica   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4282-9752 ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Dean Konjević ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Zdravko Janicki ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Damir Spasić ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Siniša Tomić ; Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10 000 Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (435 KB) str. 134-141 preuzimanja: 2.009* citiraj
APA 6th Edition
Hrupački, T., Slavica, A., Konjević, D., Janicki, Z., Spasić, D., Tomić, S. i Njari, B. (2008). Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 134-141. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22940
MLA 8th Edition
Hrupački, Tomislav, et al. "Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 134-141. https://hrcak.srce.hr/22940. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Hrupački, Tomislav, Alen Slavica, Dean Konjević, Zdravko Janicki, Damir Spasić, Siniša Tomić i Bela Njari. "Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 134-141. https://hrcak.srce.hr/22940
Harvard
Hrupački, T., et al. (2008). 'Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 134-141. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22940 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Hrupački T, Slavica A, Konjević D, Janicki Z, Spasić D, Tomić S i sur. Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(2):134-141. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22940
IEEE
T. Hrupački, et al., "Primjena HACCP standarda u intenzivnom uzgoju pernate divljači", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 134-141, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22940. [Citirano: 22.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (352 KB) str. 160-166 preuzimanja: 279* citiraj
APA 6th Edition
Hrupački, T., Slavica, A., Konjević, D., Janicki, Z., Spasić, D., Tomić, S. i Njari, B. (2008). Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2), 160-166. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/22940
MLA 8th Edition
Hrupački, Tomislav, et al. "Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 2, 2008, str. 160-166. https://hrcak.srce.hr/22940. Citirano 22.07.2019.
Chicago 17th Edition
Hrupački, Tomislav, Alen Slavica, Dean Konjević, Zdravko Janicki, Damir Spasić, Siniša Tomić i Bela Njari. "Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 2 (2008): 160-166. https://hrcak.srce.hr/22940
Harvard
Hrupački, T., et al. (2008). 'Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(2), str. 160-166. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/22940 (Datum pristupa: 22.07.2019.)
Vancouver
Hrupački T, Slavica A, Konjević D, Janicki Z, Spasić D, Tomić S i sur. Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 22.07.2019.];X(2):160-166. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22940
IEEE
T. Hrupački, et al., "Implementation of the HACCP standards in intensive breeding of game birds", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 2, str. 160-166, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/22940. [Citirano: 22.07.2019.]

Sažetak
Utjecaj primjene HACCP sustava na podizanje kvalitete proizvodnje i postizanje visoke zdravstvene ispravnosti proizvoda istražen je u intenzivnom uzgoju pernate divljači tijekom dva proizvodna ciklusa (2005/06). Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize rizika, odnosno mogućnosti pravovremenog reagiranja na svim prepoznatim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), sa svrhom uhodavanja sustavnog pristupa u identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti u pojedinim fazama proizvodnje. Prema provedenim analizama rizika (opasnosti) glavno težište HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga, odnosno mikrobiološku ispravnost svih faza uzgojnog procesa. Posebna pozornost posvećena je bakterijama iz roda Salmonella jer upravo one predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju sirovina, opreme i gotovih proizvoda, a samim time i za zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Standardima HACCP-a obuhvaćene su i sve propisane profilaktičke mjere (imunosna zaštita matičnog jata i podmlatka) kao i uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP). Primjena HACCP-a u intenzivnom uzgoju pernate divljači omogućila je i dodatnu kontrolu proizvodnih objekata, te svih dobnih kategorija životinja koje borave u njima. Dobiveni rezultati potvrđuju uspješnost uvođenja sustava kontrole kritičnih točaka proizvodnje u intenzivni uzgoj pernate divljači.

Ključne riječi
HACCP; pernata divljač; intenzivni uzgoj; Hrvatska

Hrčak ID: 22940

URI
https://hrcak.srce.hr/22940

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 3.106 *