hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Konjsko meso i Hippophagia

Vesna Dobranić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Heinzelova 55, Zagreb
Anamarija Večkovec ; Altiora d.o.o, Novačka 335, Zagreb
Marina Kadivc

Puni tekst: hrvatski, pdf (436 KB) str. 288-292 preuzimanja: 2.416* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Večkovec, A. i Kadivc, M. (2008). Konjsko meso i Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 288-292. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35575
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "Konjsko meso i Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 288-292. https://hrcak.srce.hr/35575. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Anamarija Večkovec i Marina Kadivc. "Konjsko meso i Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 288-292. https://hrcak.srce.hr/35575
Harvard
Dobranić, V., et al. (2008). 'Konjsko meso i Hippophagia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 288-292. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35575 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Večkovec A, Kadivc M. Konjsko meso i Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 23.07.2019.];X(4):288-292. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, A. Večkovec i M. Kadivc, "Konjsko meso i Hippophagia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 288-292, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575. [Citirano: 23.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (327 KB) str. 314-318 preuzimanja: 784* citiraj
APA 6th Edition
Dobranić, V., Njari, B., Večkovec, A. i Kadivc, M. (2008). Horsemeat and Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X (4), 314-318. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/35575
MLA 8th Edition
Dobranić, Vesna, et al. "Horsemeat and Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. X, br. 4, 2008, str. 314-318. https://hrcak.srce.hr/35575. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Dobranić, Vesna, Bela Njari, Anamarija Večkovec i Marina Kadivc. "Horsemeat and Hippophagia." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu X, br. 4 (2008): 314-318. https://hrcak.srce.hr/35575
Harvard
Dobranić, V., et al. (2008). 'Horsemeat and Hippophagia', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, X(4), str. 314-318. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/35575 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Dobranić V, Njari B, Večkovec A, Kadivc M. Horsemeat and Hippophagia. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2008 [pristupljeno 23.07.2019.];X(4):314-318. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575
IEEE
V. Dobranić, B. Njari, A. Večkovec i M. Kadivc, "Horsemeat and Hippophagia", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.X, br. 4, str. 314-318, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/35575. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Konjsko meso predstavlja osobitu i vrijednu prehrambenu namirnicu animalnog podrijetla. Zamjetan je trend povećanja proizvodnje konjskog mesa u svijetu. Unutar članica EU prosječna potrošnja konjskog mesa po stanovniku je 0.4 kg godišnje, no radi nedostatne vlastite proizvodnje uvozom pokrivaju 66.7% potreba tržišta.
Veći udio vode, proteina i glikogena te manji udio masti u konjskom mesu čine ga pogodnijim u ishrani osobito zahtjevnijih kategorija ljudi spram svinjskog i goveđeg mesa.
Naša zemlja ima dobre pasminske i zemljopisne uvjete za proizvodnju visokovrijednog mesa kopitara.

Ključne riječi
konjsko meso; hippophagia

Hrčak ID: 35575

URI
https://hrcak.srce.hr/35575

[engleski] [njemački] [talijanski]

Posjeta: 3.915 *