Ostalo
Sigurnost hrane i rizici
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb
str. 66-69
preuzimanja: 1.098
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 66-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Sigurnost hrane i rizici', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 66-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];XV(1):66-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Sigurnost hrane i rizici", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 66-69, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 25.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 287 Kb
str. 77-80
preuzimanja: 363
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 66-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Sigurnost hrane i rizici', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 66-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];XV(1):66-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Sigurnost hrane i rizici", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 66-69, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 25.11.2024.]
Puni tekst: njemački pdf 287 Kb
str. 80-80
preuzimanja: 396
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 66-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Sigurnost hrane i rizici', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 66-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];XV(1):66-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Sigurnost hrane i rizici", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 66-69, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 25.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 287 Kb
str. 80-80
preuzimanja: 412
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 66-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 25.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Sigurnost hrane i rizici." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 66-69. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Sigurnost hrane i rizici', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 66-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 25.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Sigurnost hrane i rizici. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 25.11.2024.];XV(1):66-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Sigurnost hrane i rizici", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 66-69, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 25.11.2024.]
Sažetak
Sažetak
Sigurnost hrane počiva na pravovremenom prepoznavanju opasnosti i rizika. Jednako tako pravovremena i provjerena informacija
o mikrobiološkom onečišćenju i povezanosti patogena i hrane veoma je značajan podatak u kompleksnom sustavu predviđanja alimentarnih
infekcija i intoksikacija. Izvješća centara za kontrolu bolesti iz raznih zemalja ističu iste nokse koje uzrokuju bolesti nakon
konzumiranja različitih vrsta hrane. U tim onečišćenjima i dalje prednjače: Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes
Escherichia coli, Yersinia enterocolitica. U rješavanju pitanja sigurnosti hrane treba naglasiti i nove trendove odgovornosti
subjekata u proizvodnji hranom koje pred njih stavlja EU legislativa u smislu proizvodnje i garancije za ispravnost hrane.
Ključne riječi
sigurnost hrane; mikrobiološko onečišćenje; rizici
Hrčak ID:
100152
URI
https://hrcak.srce.hr/100152
Datum izdavanja:
15.2.2013.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
talijanski
Posjeta: 4.388
*