Ostalo
Food safety and risks
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.
; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb
str. 66-69
preuzimanja: 1.098
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 77-80. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Food safety and risks', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 77-80. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 22.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 22.11.2024.];XV(1):77-80. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Food safety and risks", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 77-80, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 22.11.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 287 Kb
str. 77-80
preuzimanja: 363
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 77-80. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Food safety and risks', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 77-80. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 22.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 22.11.2024.];XV(1):77-80. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Food safety and risks", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 77-80, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 22.11.2024.]
Puni tekst: njemački pdf 287 Kb
str. 80-80
preuzimanja: 396
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 77-80. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Food safety and risks', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 77-80. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 22.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 22.11.2024.];XV(1):77-80. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Food safety and risks", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 77-80, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 22.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 287 Kb
str. 80-80
preuzimanja: 412
citiraj
APA 6th Edition
Njari, B., Kozačinski, L. i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (1), 77-80. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/100152
MLA 8th Edition
Njari, Bela, et al. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 1, 2013, str. 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Njari, Bela, Lidija Kozačinski i Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh.. "Food safety and risks." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 1 (2013): 77-80. https://hrcak.srce.hr/100152
Harvard
Njari, B., Kozačinski, L., i Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., A. (2013). 'Food safety and risks', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(1), str. 77-80. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/100152 (Datum pristupa: 22.11.2024.)
Vancouver
Njari B, Kozačinski L, Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. A. Food safety and risks. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 22.11.2024.];XV(1):77-80. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152
IEEE
B. Njari, L. Kozačinski i A. Gross Boškovićipl, ing. preh. teh., "Food safety and risks", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 1, str. 77-80, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/100152. [Citirano: 22.11.2024.]
Sažetak
Food safety relies on early warning identification of dangers and risks. Early warning information regarding microbiological
contamination and correlation between food and pathogen is important in a complex system of predicting food infections and
intoxications. Reports from disease control centers from different countries give accent on the same microbiological risks as sources
of diseases from different food matrices. The most common microbiological contaminants still are: Salmonella spp., Campylobacter
spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica. In resolving these issues, we need to emphasize new trends in
EU legislation regarding responsibility for production quality and food safety guarantees by the FBOs themselves.
Ključne riječi
food safety; microbiological contamination; risks
Hrčak ID:
100152
URI
https://hrcak.srce.hr/100152
Datum izdavanja:
15.2.2013.
Podaci na drugim jezicima:
hrvatski
njemački
talijanski
Posjeta: 4.388
*