Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/m.23.3.2

Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe

Domagoj Gabrić orcid id orcid.org/0000-0002-0895-7152 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić orcid id orcid.org/0000-0003-1501-8812 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.727 Kb

str. 234-241

preuzimanja: 0

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Svježe meso i riba prirodno sadrže veliku količinu vode koja se, zbog oksidacijskih procesa i oštećenja stanične membrane nakon rezanja, otpušta u obliku mesnog soka u upakirani proizvod. Prisutni mesni sok potrošač doživljava kao nepoželjnu karakteristiku, te stoga slijedi i njegovo odbijanje kupnje takvog proizvoda. Isto tako, višak vode potiče mikrobiološki rast, smanjujući stabilnost i trajnost upakiranog mesa. Kako bi se izbjegao taj problem, i postigao privlačan izgled proizvoda, kod pakiranja mesa i ribe koriste se podlošci za apsorpciju mesnog soka. Uporaba apsorbera vlage zajedno sa spojevima sa antimikrobnim djelovanjem rezultira mikrobiološki ispravnim proizvodom dobre kvalitete tijekom njegovog roka trajnosti

Ključne riječi

apsorberi vlage, pakiranje, meso, riba

Hrčak ID:

259409

URI

https://hrcak.srce.hr/259409

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 293 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.