Review article
https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe
Domagoj Gabrić
orcid.org/0000-0002-0895-7152
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić
orcid.org/0000-0003-1501-8812
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 1.727 Kb
page 234-241
downloads: 283
cite
APA 6th Edition
Gabrić, D., Kurek, M., Ščetar, M. & Galić, K. (2021). Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (3.), 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
MLA 8th Edition
Gabrić, Domagoj, et al. "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 3., 2021, pp. 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2. Accessed 25 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Gabrić, Domagoj, Mia Kurek, Mario Ščetar and Kata Galić. "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 3. (2021): 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Harvard
Gabrić, D., et al. (2021). 'Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(3.), pp. 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Vancouver
Gabrić D, Kurek M, Ščetar M, Galić K. Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 December 25];23.(3.):234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
IEEE
D. Gabrić, M. Kurek, M. Ščetar and K. Galić, "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 3., pp. 234-241, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Download JATS file
Abstract
Svježe meso i riba prirodno sadrže veliku količinu vode koja se, zbog oksidacijskih procesa i oštećenja stanične membrane nakon rezanja, otpušta u obliku mesnog soka u upakirani proizvod. Prisutni mesni sok potrošač doživljava kao nepoželjnu karakteristiku, te stoga slijedi i njegovo odbijanje kupnje takvog proizvoda. Isto tako, višak vode potiče mikrobiološki rast, smanjujući stabilnost i trajnost upakiranog mesa. Kako bi se izbjegao taj problem, i postigao privlačan izgled proizvoda, kod pakiranja mesa i ribe koriste se podlošci za apsorpciju mesnog soka. Uporaba apsorbera vlage zajedno sa spojevima sa antimikrobnim djelovanjem rezultira mikrobiološki ispravnim proizvodom dobre kvalitete tijekom njegovog roka trajnosti
Keywords
apsorberi vlage; pakiranje; meso; riba
Hrčak ID:
259409
URI
https://hrcak.srce.hr/259409
Publication date:
7.6.2021.
Article data in other languages:
english
german
italian
spanish
Visits: 2.016
*