Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.23.3.2

Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe

Domagoj Gabrić orcid id orcid.org/0000-0002-0895-7152 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić orcid id orcid.org/0000-0003-1501-8812 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.727 Kb

page 234-241

downloads: 275

cite

Download JATS file


Abstract

Svježe meso i riba prirodno sadrže veliku količinu vode koja se, zbog oksidacijskih procesa i oštećenja stanične membrane nakon rezanja, otpušta u obliku mesnog soka u upakirani proizvod. Prisutni mesni sok potrošač doživljava kao nepoželjnu karakteristiku, te stoga slijedi i njegovo odbijanje kupnje takvog proizvoda. Isto tako, višak vode potiče mikrobiološki rast, smanjujući stabilnost i trajnost upakiranog mesa. Kako bi se izbjegao taj problem, i postigao privlačan izgled proizvoda, kod pakiranja mesa i ribe koriste se podlošci za apsorpciju mesnog soka. Uporaba apsorbera vlage zajedno sa spojevima sa antimikrobnim djelovanjem rezultira mikrobiološki ispravnim proizvodom dobre kvalitete tijekom njegovog roka trajnosti

Keywords

apsorberi vlage; pakiranje; meso; riba

Hrčak ID:

259409

URI

https://hrcak.srce.hr/259409

Publication date:

7.6.2021.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 1.942 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.