Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.24.2.4

Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea

Dragica Jurenec
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 992 Kb

str. 173-181

preuzimanja: 24

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti, što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.

Ključne riječi

rakovi, dobrobit, omamljivanje, usmrćivanje, kvaliteta mesa

Hrčak ID:

276112

URI

https://hrcak.srce.hr/276112

Podaci na drugim jezicima: njemački španjolski talijanski engleski

Posjeta: 126 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.