Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.25.6.1
Uzgojne i etičke norme farmskog držanja nojeva s osvrtom na osobine nojevog mesa
Enida Članjak-Kudra
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Neira Fazlović
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Anela Mušanović
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Nadža Kapo
orcid.org/0000-0002-9922-8034
; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Nojevo meso je sve popularnija namirnica koja izaziva znatiželju zbog svojih različitih nutritivnih karakteristika. Kvaliteta mesa usko je povezana s farmskim uzgojem nojeva koji su u direktnoj vezi s prirodnim okruženjem u kojem nojevi inače borave. Ovo istraživanje se fokusira na omogućavanje lakšeg pristupa bitnim podacima o prirodnom okruženju nojeva i potrebama nojeva tijekom farmskog uzgoja, kako bi se zadovoljile potrebe dobrobiti ovih ptica, ali i kvaliteta nojevog mesa za potrošače. Meso noja se svrstava u kategoriju crvenog mesa, a njegova karakteristična crvena boja potiče od visokog sadržaja željeza. U usporedbi s drugim vrstama mesa, okus nojevog mesa se opisuje kao blag, što je rezultat visokog pH i niske količine masti u mišićima. Mekoća ovog mesa je posljedica niskog udjela masti i kolagena, što ga čini lako probavljivim. Osim navedenih karakteristika, nojevo meso ima iznimnu sposobnost zadržavanja vode, što ga čini poželjnim za razne vrste prerađevina. Nojevo meso obiluje niskomasnim proteinima, željezom, cinkom i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, čineći ga vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Nasuprot svega navedenog, postojeća visoka tržišna cijena ovog mesa, ugrožava razvoj farmi nojeva, kao i opstanak postojećih.
Ključne riječi
Hrčak ID:
312421
URI
Datum izdavanja:
14.12.2023.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 1.065 *