Review article
https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja
Zinka Petranović
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 275 Kb
page 155-160
downloads: 317
cite
APA 6th Edition
Petranović, Z., Cvrtila, Ž. & Mikuš, T. (2021). Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (2.), 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
MLA 8th Edition
Petranović, Zinka, et al. "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 2., 2021, pp. 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1. Accessed 25 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Petranović, Zinka, Željka Cvrtila and Tomislav Mikuš. "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 2. (2021): 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Harvard
Petranović, Z., Cvrtila, Ž., and Mikuš, T. (2021). 'Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(2.), pp. 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Vancouver
Petranović Z, Cvrtila Ž, Mikuš T. Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 November 25];23.(2.):155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
IEEE
Z. Petranović, Ž. Cvrtila and T. Mikuš, "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 2., pp. 155-160, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Download JATS file
Abstract
Godišnje se u svijetu uzgoji i zakolje više od milijarde svinja, od čega je velika većina uzgojena u intenzivnim uvjetima. Poznato je da na sastav i kvalitetu svinjetine utječu pasmina, sustav hranidbe, uvjeti uzgoja i dob, odnosno masa svinja prije klanja. U intenzivnoj se proizvodnji svinje uzgajaju u puno manjim prostorima nego što bi one zauzimale kad bi im bilo omogućeno slobodno kretanje te se time narušava njihova dobrobit, a sve brojnija suvremena istraživanja ukazuju na negativne posljedice vidljive na kvaliteti ali i na sigurnosti mesa ukoliko se sa svinjama ne ophodimo na primjeren način tijekom uzgoja, prijevoza i klanja. Navedene negativne prakse intenziviranja uzgoja farmskih životinja, pa tako i svinja imaju za posljedicu sve veću zabrinutost potrošača, što je ponukalo pokretanje inicijative EU koja vodi k razvoju zaštićenih robnih marki s naglaskom na dobrobiti životinja.
Keywords
svinjetina; način uzgoja; kvaliteta mesa; sigurnost mesa; dobrobit
Hrčak ID:
254875
URI
https://hrcak.srce.hr/254875
Publication date:
27.3.2021.
Article data in other languages:
italian
spanish
english
german
Visits: 2.002
*