Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.23.2.1

Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja

Zinka Petranović ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš orcid id orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 275 Kb

page 155-160

downloads: 332

cite

Download JATS file


Abstract

Godišnje se u svijetu uzgoji i zakolje više od milijarde svinja, od čega je velika većina uzgojena u intenzivnim uvjetima. Poznato je da na sastav i kvalitetu svinjetine utječu pasmina, sustav hranidbe, uvjeti uzgoja i dob, odnosno masa svinja prije klanja. U intenzivnoj se proizvodnji svinje uzgajaju u puno manjim prostorima nego što bi one zauzimale kad bi im bilo omogućeno slobodno kretanje te se time narušava njihova dobrobit, a sve brojnija suvremena istraživanja ukazuju na negativne posljedice vidljive na kvaliteti ali i na sigurnosti mesa ukoliko se sa svinjama ne ophodimo na primjeren način tijekom uzgoja, prijevoza i klanja. Navedene negativne prakse intenziviranja uzgoja farmskih životinja, pa tako i svinja imaju za posljedicu sve veću zabrinutost potrošača, što je ponukalo pokretanje inicijative EU koja vodi k razvoju zaštićenih robnih marki s naglaskom na dobrobiti životinja.

Keywords

svinjetina; način uzgoja; kvaliteta mesa; sigurnost mesa; dobrobit

Hrčak ID:

254875

URI

https://hrcak.srce.hr/254875

Publication date:

27.3.2021.

Article data in other languages: italian spanish english german

Visits: 2.088 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.