Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja
Zinka Petranović
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 275 Kb
str. 155-160
preuzimanja: 332
citiraj
APA 6th Edition
Petranović, Z., Cvrtila, Ž. i Mikuš, T. (2021). Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (2.), 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
MLA 8th Edition
Petranović, Zinka, et al. "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 2., 2021, str. 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1. Citirano 27.12.2024.
Chicago 17th Edition
Petranović, Zinka, Željka Cvrtila i Tomislav Mikuš. "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 2. (2021): 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Harvard
Petranović, Z., Cvrtila, Ž., i Mikuš, T. (2021). 'Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(2.), str. 155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Vancouver
Petranović Z, Cvrtila Ž, Mikuš T. Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 27.12.2024.];23.(2.):155-160. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
IEEE
Z. Petranović, Ž. Cvrtila i T. Mikuš, "Utjecaj uzgoja na kvalitetu mesa svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 2., str. 155-160, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.2.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Godišnje se u svijetu uzgoji i zakolje više od milijarde svinja, od čega je velika većina uzgojena u intenzivnim uvjetima. Poznato je da na sastav i kvalitetu svinjetine utječu pasmina, sustav hranidbe, uvjeti uzgoja i dob, odnosno masa svinja prije klanja. U intenzivnoj se proizvodnji svinje uzgajaju u puno manjim prostorima nego što bi one zauzimale kad bi im bilo omogućeno slobodno kretanje te se time narušava njihova dobrobit, a sve brojnija suvremena istraživanja ukazuju na negativne posljedice vidljive na kvaliteti ali i na sigurnosti mesa ukoliko se sa svinjama ne ophodimo na primjeren način tijekom uzgoja, prijevoza i klanja. Navedene negativne prakse intenziviranja uzgoja farmskih životinja, pa tako i svinja imaju za posljedicu sve veću zabrinutost potrošača, što je ponukalo pokretanje inicijative EU koja vodi k razvoju zaštićenih robnih marki s naglaskom na dobrobiti životinja.
Ključne riječi
svinjetina; način uzgoja; kvaliteta mesa; sigurnost mesa; dobrobit
Hrčak ID:
254875
URI
https://hrcak.srce.hr/254875
Datum izdavanja:
27.3.2021.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 2.088
*