Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe
Domagoj Gabrić
orcid.org/0000-0002-0895-7152
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mia Kurek
orcid.org/0000-0001-9580-0518
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ščetar
orcid.org/0000-0002-4684-4781
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kata Galić
orcid.org/0000-0003-1501-8812
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.727 Kb
str. 234-241
preuzimanja: 283
citiraj
APA 6th Edition
Gabrić, D., Kurek, M., Ščetar, M. i Galić, K. (2021). Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (3.), 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
MLA 8th Edition
Gabrić, Domagoj, et al. "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., br. 3., 2021, str. 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Gabrić, Domagoj, Mia Kurek, Mario Ščetar i Kata Galić. "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., br. 3. (2021): 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Harvard
Gabrić, D., et al. (2021). 'Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(3.), str. 234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Vancouver
Gabrić D, Kurek M, Ščetar M, Galić K. Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [pristupljeno 26.12.2024.];23.(3.):234-241. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
IEEE
D. Gabrić, M. Kurek, M. Ščetar i K. Galić, "Primjena apsorbera vlage kod pakiranja mesa i ribe", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., br. 3., str. 234-241, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.3.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Svježe meso i riba prirodno sadrže veliku količinu vode koja se, zbog oksidacijskih procesa i oštećenja stanične membrane nakon rezanja, otpušta u obliku mesnog soka u upakirani proizvod. Prisutni mesni sok potrošač doživljava kao nepoželjnu karakteristiku, te stoga slijedi i njegovo odbijanje kupnje takvog proizvoda. Isto tako, višak vode potiče mikrobiološki rast, smanjujući stabilnost i trajnost upakiranog mesa. Kako bi se izbjegao taj problem, i postigao privlačan izgled proizvoda, kod pakiranja mesa i ribe koriste se podlošci za apsorpciju mesnog soka. Uporaba apsorbera vlage zajedno sa spojevima sa antimikrobnim djelovanjem rezultira mikrobiološki ispravnim proizvodom dobre kvalitete tijekom njegovog roka trajnosti
Ključne riječi
apsorberi vlage; pakiranje; meso; riba
Hrčak ID:
259409
URI
https://hrcak.srce.hr/259409
Datum izdavanja:
7.6.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
talijanski
španjolski
Posjeta: 2.016
*