Skip to the main content

Other

Sigurnost hrane i rizici

Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek


Full text: croatian pdf 180 Kb

page 66-69

downloads: 934

cite

Full text: english pdf 287 Kb

page 77-80

downloads: 301

cite

Full text: german pdf 287 Kb

page 80-80

downloads: 345

cite

Full text: italian pdf 287 Kb

page 80-80

downloads: 353

cite


Abstract

Sažetak
Sigurnost hrane počiva na pravovremenom prepoznavanju opasnosti i rizika. Jednako tako pravovremena i provjerena informacija
o mikrobiološkom onečišćenju i povezanosti patogena i hrane veoma je značajan podatak u kompleksnom sustavu predviđanja alimentarnih
infekcija i intoksikacija. Izvješća centara za kontrolu bolesti iz raznih zemalja ističu iste nokse koje uzrokuju bolesti nakon
konzumiranja različitih vrsta hrane. U tim onečišćenjima i dalje prednjače: Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes
Escherichia coli, Yersinia enterocolitica. U rješavanju pitanja sigurnosti hrane treba naglasiti i nove trendove odgovornosti
subjekata u proizvodnji hranom koje pred njih stavlja EU legislativa u smislu proizvodnje i garancije za ispravnost hrane.

Keywords

sigurnost hrane; mikrobiološko onečišćenje; rizici

Hrčak ID:

100152

URI

https://hrcak.srce.hr/100152

Publication date:

15.2.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 3.465 *