Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.25.6.1

Uzgojne i etičke norme farmskog držanja nojeva s osvrtom na osobine nojevog mesa

Enida Članjak-Kudra ; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Neira Fazlović ; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Anela Mušanović ; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Nadža Kapo orcid id orcid.org/0000-0002-9922-8034 ; Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, BiH *

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 678 Kb

page 516-525

downloads: 255

cite


Abstract

Nojevo meso je sve popularnija namirnica koja izaziva znatiželju zbog svojih različitih nutritivnih karakteristika. Kvaliteta mesa usko je povezana s farmskim uzgojem nojeva koji su u direktnoj vezi s prirodnim okruženjem u kojem nojevi inače borave. Ovo istraživanje se fokusira na omogućavanje lakšeg pristupa bitnim podacima o prirodnom okruženju nojeva i potrebama nojeva tijekom farmskog uzgoja, kako bi se zadovoljile potrebe dobrobiti ovih ptica, ali i kvaliteta nojevog mesa za potrošače. Meso noja se svrstava u kategoriju crvenog mesa, a njegova karakteristična crvena boja potiče od visokog sadržaja željeza. U usporedbi s drugim vrstama mesa, okus nojevog mesa se opisuje kao blag, što je rezultat visokog pH i niske količine masti u mišićima. Mekoća ovog mesa je posljedica niskog udjela masti i kolagena, što ga čini lako probavljivim. Osim navedenih karakteristika, nojevo meso ima iznimnu sposobnost zadržavanja vode, što ga čini poželjnim za razne vrste prerađevina. Nojevo meso obiluje niskomasnim proteinima, željezom, cinkom i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, čineći ga vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Nasuprot svega navedenog, postojeća visoka tržišna cijena ovog mesa, ugrožava razvoj farmi nojeva, kao i opstanak postojećih.

Keywords

noj; uzgoj; meso; tržište

Hrčak ID:

312421

URI

https://hrcak.srce.hr/312421

Publication date:

14.12.2023.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 1.065 *