Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.5.1
Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja
Đuro Senčić
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Danijela Samac
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Zvonko Antunović
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Dalida Galović
; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195:210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4,16 kg : 3,62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0,01) veću masu (63,0 g : 60,0 g), deblju ljusku (0,35 mm : 0,33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,00 : 10,75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76,00 : 72,00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.
Ključne riječi
ekološki sustav; konvencionalni (podni) sustav; kokoši; kvaliteta jaja
Hrčak ID:
187765
URI
Datum izdavanja:
5.10.2017.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.876 *