hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.5.1

Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja

Đuro Senčić ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Danijela Samac ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Zvonko Antunović ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek
Dalida Galović ; Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 440-443 preuzimanja: 292* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z. i Galović, D. (2017). Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (5), 440-443. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIX, br. 5, 2017, str. 440-443. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Zvonko Antunović i Dalida Galović. "Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIX, br. 5 (2017): 440-443. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2017). 'Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIX(5), str. 440-443. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z, Galović D. Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2017 [pristupljeno 09.08.2020.];XIX(5):440-443. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, Z. Antunović i D. Galović, "Proizvodnost kokoši i kvaliteta jaja iz ekološkoga i konvencionalnoga (podnoga) sustava držanja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIX, br. 5, str. 440-443, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.19.5.1

Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) tijekom jedne godine (52 tjedna). Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, na podu, a pokusna skupina kokoši držana je na ekološki način (Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Kokoši iz ekološkog, u odnosu na one iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, nesle su manji broj jaja (195:210), više su dnevno konzumirale hrane (140 g : 125 g) i trošile su više hrane za kilogram jajčane mase (4,16 kg : 3,62 kg). Jaja kokoši iz ekološkog, u odnosu na ona iz konvencionalnog (podnoga) sustava držanja, imala su značajno (p<0,01) veću masu (63,0 g : 60,0 g), deblju ljusku (0,35 mm : 0,33 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12,00 : 10,75 Rosche) i veće Haugh jedinice (76,00 : 72,00) . S obzirom na indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka i pH bjelanjka, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između ekološkog i konvencionalnog (podnoga) sustava držanja kokoši. Rentabilnost proizvodnje jaja u ekološkom sustavu držanja zavisiti će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.

Ključne riječi
ekološki sustav; konvencionalni (podni) sustav; kokoši; kvaliteta jaja

Hrčak ID: 187765

URI
https://hrcak.srce.hr/187765

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 607 *