Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.23.2.2

Utjecaj vrste meda i homogenizacije na reološka svojstva majoneze

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno - tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno - tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Jurislav Babić ; Prehrambeno - tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Tina Ivković ; Prehrambeno - tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 146-154

preuzimanja: 153

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Reološka mjerenja su vrlo važna u prehrambenoj industriji kao sredstvo za fizičku karakterizaciju sirovine prije prerade, za poluproizvode tijekom proizvodnje i za gotovu hranu. U ovom radu istraživan je utjecaj vrste meda, brzine rotora i vremena homogenizacije na reološka svojstva majoneze s medom. Korištene su vrste meda: bagremov, lipov, šumski, proljetni. Za izradu majoneze korišteno je rafinirano suncokretovo ulje (linolni tip). Mehanički proces homogenizacije majoneze proveden je kod 10000 o/ min, 12000 o/min i vremenu od 2 i 4 minute pri sobnoj temperaturi. Majoneza sa 75% uljne faze izrađena je po tradicionalnoj recepturi bez dodanog konzervansa, čime je trajnost proizvoda vremenski ograničena. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima, pri temperaturi od 25 ºC. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri: prividna viskoznost, koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da vrsta meda utječe na reološka svojstva majoneze s medom. Porastom brzine rotora i vremena trajanja procesa homogenizacije mijenjaju se reološka svojstva majoneze.

Ključne riječi

majoneza; reološka svojstva; proces homogenizacije; vrsta meda

Hrčak ID:

254874

URI

https://hrcak.srce.hr/254874

Datum izdavanja:

27.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski engleski njemački

Posjeta: 1.350 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.