Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Sigurnost hrane i rizici

Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianrski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Andrea Gross Boškovićipl, ing. preh. teh. ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 180 Kb

str. 66-69

preuzimanja: 925

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 287 Kb

str. 77-80

preuzimanja: 298

citiraj

Puni tekst: njemački pdf 287 Kb

str. 80-80

preuzimanja: 343

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 287 Kb

str. 80-80

preuzimanja: 351

citiraj


Sažetak

Sažetak
Sigurnost hrane počiva na pravovremenom prepoznavanju opasnosti i rizika. Jednako tako pravovremena i provjerena informacija
o mikrobiološkom onečišćenju i povezanosti patogena i hrane veoma je značajan podatak u kompleksnom sustavu predviđanja alimentarnih
infekcija i intoksikacija. Izvješća centara za kontrolu bolesti iz raznih zemalja ističu iste nokse koje uzrokuju bolesti nakon
konzumiranja različitih vrsta hrane. U tim onečišćenjima i dalje prednjače: Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes
Escherichia coli, Yersinia enterocolitica. U rješavanju pitanja sigurnosti hrane treba naglasiti i nove trendove odgovornosti
subjekata u proizvodnji hranom koje pred njih stavlja EU legislativa u smislu proizvodnje i garancije za ispravnost hrane.

Ključne riječi

sigurnost hrane; mikrobiološko onečišćenje; rizici

Hrčak ID:

100152

URI

https://hrcak.srce.hr/100152

Datum izdavanja:

15.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 3.432 *