Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea
Dragica Jurenec
Lidija Kozačinski
orcid.org/0000-0002-7534-7362
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
orcid.org/0000-0003-1388-2404
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 992 Kb
str. 173-181
preuzimanja: 265
citiraj
APA 6th Edition
Jurenec, D., Kozačinski, L. i Mikuš, T. (2022). Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (2.), 173-181. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
MLA 8th Edition
Jurenec, Dragica, et al. "Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 2., 2022, str. 173-181. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4. Citirano 28.11.2024.
Chicago 17th Edition
Jurenec, Dragica, Lidija Kozačinski i Tomislav Mikuš. "Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 2. (2022): 173-181. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
Harvard
Jurenec, D., Kozačinski, L., i Mikuš, T. (2022). 'Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(2.), str. 173-181. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
Vancouver
Jurenec D, Kozačinski L, Mikuš T. Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 28.11.2024.];24.(2.):173-181. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
IEEE
D. Jurenec, L. Kozačinski i T. Mikuš, "Prednosti i nedostaci nekih metoda za omamljivanje Crustacea", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 2., str. 173-181, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.2.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Za razliku od kralježnjaka, rakovi posjeduju segmentiran živčani sustav stoga ih jednostavnom traumom u samo jednu točku nije moguće kvalitetno omamiti ili usmrtiti, što predstavlja temeljnu postavku suvremenog shvaćanja brzog klanja uz minimalnu bol i patnju. Danas se u svijetu pa tako i kod nas i dalje koriste vrlo tradicionalne metode usmrćivanja i/ili omamljivanja rakova poput trganja, uboda oštrim predmetom, hlađenja i sl., od kojih mnoge ne zadovoljavaju tražene suvremene parametre brze smrti praćene minimalnom boli i patnjom. Posljednjih je godina došlo do razvoja jedne vrlo efikasne i kvalitetne metode za omamljivanje rakova sa stajališta zaštite i dobrobiti životinja pod nazivom Crustastun™. U ovom preglednom radu predstavljene su prednosti i nedostatci najpristupačnijih i najčešće korištenih metoda za omamljivanje/usmrćivanje rakova. Sve su navedene metode uspoređene sa Crustastun™ metodom.
Ključne riječi
rakovi; dobrobit; omamljivanje; usmrćivanje; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
276112
URI
https://hrcak.srce.hr/276112
Datum izdavanja:
14.4.2022.
Podaci na drugim jezicima:
njemački
španjolski
talijanski
engleski
Posjeta: 1.892
*