Skoči na glavni sadržaj
Oznaka časopisa u Hrčku

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka

logo Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka

Mljekarstvo je međunarodni znanstveni časopis, otvorenog pristupa, koji kontinuirano izlazi od 1951. godine. O njemu je na konferenciji Udruženja mljekarskih radnika (danas Hrvatska mljekarska udruga, izdavač), održanoj 28. listopada 1951. u Zagrebu, u referatu rečeno: "Želja nam je da ovaj časopis ne doživi sudbinu svojih prethodnika, već da dugi niz godina služi kao odraz stvaralačkih napora i putokaza u radu kako proizvođačima, tako i radnicima zaposlenim u mljekarama". Sa zadovoljstvom možemo zaključiti kako su se želje prisutnih entuzijasta na konferenciji Udruženja ispunile, a časopis Mljekarstvo tijekom proteklih šest desetljeća bio je zaista odraz stvaralačkih napora brojnih mljekarskih znanstvenika i stručnjaka, te je svojim štivom služio kao putokaz u unaprjeđenju proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda. Rezultati istraživanja domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka uvijek nađu mjesto za objavu u časopisu Mljekarstvo. Časopis uređuju eminentni mljekarski stručnjaci zaposleni na fakultetima, znanstvenim ustanovama i mljekarskim tvrtkama. Radovi objavljeni u Mljekarstvu referiraju se u sljedećim bibliografskim bazama podataka: Agricola, CAB Abstracts, Food Science & Technology Abstracts, Agris, Chemical Abstracts, EMBiology, EBSCO Publishing, SCI Expanded. Kako se ne bi tisuće stranica vrijednih istraživanja prepustilo zaboravu, Hrvatska mljekarska udruga odlučila je pokrenuti projekt digitalizacije "starih" godišta časopisa Mljekarstvo. Volja i upornost stručne službe Hrvatske mljekarske udruge nikada nisu, a niti danas ne nestaju i s golemom voljom upušta se u ovaj projekt kako bi stručnoj javnosti na najbolji način prezentirala "zakopano blago" časopisa Mljekarstvo, koji je desetljećima mnogim generacijama bio jedina stručna literatura. Časopis podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Glavni sponzor digitalizacije starih brojeva časopisa je Vindija d.d., a projekt digitalizacije financijski su poduprli Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Probiotik d.d.

  • Recenzija: vanjske recenzije, pretežito inozemna, svi radovi, jednostruko slijepa, trostruka i više
  • Prva godina izlaženja: 1951.
  • Učestalost izlaženja: 4
  • Područja pokrivanja: Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehničke znanosti
  • Uključen u Hrčak: 02.03.2006.
  • Prava korištenja: Sadržaj časopisa je besplatan i ne naplaćuje se objavljivanje radova. Puni tekst i sažeci radova objavljeni u časopisu Mljekarstvo mogu se koristiti u znanstvenoistraživačke svrhe, uz obavezno navođenje izvora i poštivanje autorskih prava (licenca Creative Commons CC BY-NC 4.0).
Arhiva

Posjeta: 6.146.542 *